από το σχολικό βιβλίο…
Μήνας: Ιανουάριος 2021
Μαθηματικοί σε συναυλία…
Θεώρημα Darboux – Ενδιαμέσων τιμών για την παράγωγο
Κριτήριο ν-οστής παραγώγου
Με το κριτήριο ν-οστής παραγώγου ή γενικευμένο κριτήριο παραγώγου μπορεί να καθοριστεί πότε τα κρίσιμα σημεία μίας συνάρτησης είναι μέγιστα, ελάχιστα ή σημεία καμπής για μία μεγάλη ομάδα συναρτήσεων
Έστω \(f\) μία πραγματική συνάρτηση σε ένα διάστημα \(c\in I = (a,b)\subset \mathbb{R}\) και \(n\geq 1\) φυσικός αριθμός.
Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν όλες οι παράγωγοι της συνάρτησης \(f\) και είναι μηδέν \( f^{n}(c) =0\) ενώ η \(n+1\) παράγωγος δεν είναι μηδέν.
$$ f'(c) = \cdots =f^{(n)}(c) = 0\quad \text{and}\quad f^{(n+1)}(c) \ne 0$$
Υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις για το \( c\in I\).
Αν \(n\) περιττός και \( f^{(n+1)}(c) < 0\) ,τότε \( c \) σημείο τοπικού μεγίστου.
Αν \(n\) άρτιος και \( f^{(n+1)}(c) < , > 0\) ,τότε \( c \) σημείο καμπής.
Αν (n) περιττός και \( f^{(n+1)}(c) > 0\) ,τότε \( c \) σημείο τοπικού ελαχίστου.
Μαθηματικά για βιολογία
΄Ενα πρόβλημα…
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της σύγχρονης τεχνολογίας…
Ερώτημα: Η αντικατάσταση των αυτοκινήτων από ηλεκτρικά θα συμβάλει στη μείωση του
Πάντως η ΤΟΥΟΤΑ, μέσω του προέδρου της , διερωτήθηκε(*) σημαντικά κατά πόσο συμφέρον για το περιβάλλον είναι η ηλεκτρική τεχνολογία, δοθέντων αφενός των αναγκαίων πόρων για την κατασκευή των μπαταριών από τα υλικά τους και της δύσκολης ανακύκλωσης – απόρριψης των υλικών τους μετά το τέλος της διάρκειας ζωής τους. Έχω τα ίδια ερωτήματα για ΟΛΑ όσα πλασσάρονται ως βιολογικά, οικολογικά, μικρού αποτυπώματος κλπ όπως πχ οι λαμπτήρες led που αντικατέστησαν τους απλούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και από την εμπειρία μου ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ μεγαλύτερη ζωή από αυτούς (το αντίθετο θα έλεγα). Να επισημάνω επίσης ότι πουθενά δεν έχω δει μία αντίστοιχη μελέτη για αυτά τα αντικείμενα και το +- στη συνεισφορά τους στο περιβάλλον. Επίσης να επισημάνω ότι τις λάμπες τις έφτιαχναν, τις πυρακτώσεως, και μικρές Ελληνικές βιοτεχνίες, ενώ τις LED μονο πολυεθνικές και Κινέζικες, τουλάχιστον στην αρχή…Βέβαια το γεγονός ότι εγώ δεν έχω δει τετοιες μελέτες δεν αναιρεί ότι μπορεί να υπάρχουν. Απλά το θέτω προς προβληματισμό!
(*) O πρόεδρος της εταιρείας τίθεται ενάντια στη βίαιη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένες μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
και εδώ…