Wordpress Συλλέκτης: Γρήγορη αρχειοθέτηση-δημοσίευση αντικειμένων και προσωπικών δημιουργιών από www.arithmoi.gr. Δίνει χρήσιμο υλικό διδασκαλίας εδώ: https://ylikodidaskalias.wordpress.com/ ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ εδώ και σύνδεσμοι μόνο προς αυτό.
Πρότυπα – Πειραματικά: Αιτήσεις μαθητών από 10/03/2023 – 27/03/2023
Το Σάββατο 29 Απριλίου οι εξετάσεις για τα Πρότυπα και στις 28 Απριλίου η κλήρωση για τα Πειραματικά.
Υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στα Πρότυπα, τα Πειραματικά από την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 έως τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023,
Διεξαγωγή της δημόσιας κλήρωσης για εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και της απόδοσης τυχαίου Αριθμού Προτεραιότητας στα Πρότυπα Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.
Διεξαγωγή δοκιμασίας δεξιοτήτων για εισαγωγή στα Πρότυπα Σάββατο 29 Απριλίου 2023
Ευχαριστούμε την καθηγήτρια κ. Λεώνη Δάλλα, τη διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ.Γαλαζούδη και όλο το φιλόξενο προσωπικό της βιβλιοθήκης για την εξαιρετική εμπειρία. Φυσικά θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τη ζέση και το ενδιαφέρον με το οποίο συμμετείχαν στις δραστηρίοτητες που οργανώθηκαν οι μαθητές μας. Συνόδεψαν τους μαθητές οι Μαθηματικοί κ.κ. Σ.Χασάπης και Μ.Μπιζμπιάνος. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα Πλατωνικά και τα Αρχιμήδεια στερεά, παρατήρησαν την ιδιότητα της δυϊκότητας για τα Πλατωνικά στερεά, καταμέτρησαν έδρες, ακμές και κορυφές και υπέθεσαν τη χαρακτηριστική του Euler, ως σχέση ακμών, κορυφών και εδρών των κυρτών στερεών, δημιούργησαν αναπτύγματα (δίκτυα – nets) των στερεών στο επίπεδο, έπαιξαν με διαφορετικά αναπτύγματα επιλέγοντας ποια ήταν και ποια όχι, έμαθαν για συναντήσεις των Πλατωνικών στερεών στη φύση, για το τετράεδρο του μεθανίου, υπολόγισαν τη γωνία H-C-H, το διοξείδιο του πυριτίου και τους κρυστάλλους quartz, τις φυσικές τους ιδιότητες και την εφαρμογή τους στην ωρολογοποιεία και τέλος για ημιπολύτιμους λίθους όπως ο αμέθυστος και η κοπή τους. Τέλος, ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εφαρμογές των Μαθηματικών και τα νέα επιτεύγματά τους.
Στιγμές από την επίσκεψη και τις δραστηριότητες των μαθητών:
Τα γνήσια χαμόγελα των μαθητών καθοδηγούν τις επόμενες δραστηριότητές μαςΑπό την υποδοχή μας από την καθηγήτρια Λεώνη ΔάλλαΤο στερεό Gomboc της Σχολής Θετικών Επιστημών
Τα γεωμετρικά στερεά στη φύση
Ο Φθορίτης σε μορφή κανονικού οκταέδρου.
Κατασκευάζοντας τα δικά μας στερεά με χαρτί.
Η καθηγήτρια Λεώνη Δάλλα μας εξηγεί κάποιες από τις ιδιότητες των Πλατωνικών και Αρχιμήδειων στερεών
Περιγραφή των ξύλινων κατασκευών του κ.Πέττα.
Ακολουθεί η παρουσίαση που χρησιμοποιήθηκε για την επίσκεψη.
Δύο απέναντι ακμές του κανονικού τετραέδρου, που μπορεί να εγγραφεί σε κύβο, βρίσκονται σε απέναντι έδρες του κύβου, ως διαγώνιές τους. Δηλαδή, βρίσκονται σε παράλληλα επίπεδα (απέναντι έδρες κύβου), τα οποία αν πλησιάζαμε με παράλληλη μετατόπιση μέχρι να ταυτιστούν, οι ακμές αυτές θα τέμνονταν κάθετα!